3.4°C - Z 1 bft

Voorpagina Nieuws Foto Video Alarmeringen Informatie

College Oldebroek: fouten bij brand Zalk

College Oldebroek: fouten bij brand Zalk
Zondag 03 april 2011
Tijd: 13:54

Auteur: Stefan
0 reacties    3438x

ZALK / OLDEBROEK - Het college van de gemeente Oldebroek heeft afgelopen week schriftelijke vragen van de ABO (Algemeen Belang Oldebroek, politieke partij) beantwoord die gesteld waren naar aanleiding van de woningbrand bij Zalk van 13 februari j.l. In de brief laat het college weten dat er door de veiligheidsregio fouten zijn gemaakt bij de volgorde van het alarmeren van de eerste eenheden.

Bij de woningbrand aan de Burgemeester Hardenbergweg te Zalk werd de brandweer van Zwolle als eerste gealarmeerd om met twee tankautospuiten uit te rukken. De basiszorg van de brand lag in dit geval in handen van de brandweerposten Zwolle-Noord en Zwolle-Hoofdpost, die op ruim 9,5 en 12 kilometer afstand liggen van de locatie, terwijl het korps van Hattemerbroek op nog geen 4 kilometer afstand van de brand is gehuisvest (zie dit artikel).

Ondanks de afspraken die gemaakt zijn in het verleden tussen beide veiligheidsregio's ging het bij de brand in Zalk toch mis. Het college schrijft dat de fout door onverklaarbare wijze is ontstaan: "In het gebied waar de brand geweest is, staat in het dekkingsplan van de Veiligheidsregio IJsselland dat post Hattemerbroek de eerste eenheid is om gealarmeert te worden. Echter, in dit geval is weer gebleken dat de praktijk weerbastiger is dan de theorie. Voor de berekening van het dekkingsplan wordt gebruik gemaakt van een groot aantal databestanden en parameters, die om onverklaarbare redenen soms andere uitkomsten geven als verwacht, wat ook hier het geval was."

De toekenning van de eerste brandweerzorg aan brandweerposten wordt geregeld door een zogenaamd vakkensysteem: de kaart wordt ingedeeld in vakken en per vak wordt er gekeken welk brandweerkorps als eerste ter plaatse kan zijn, gevolgd door de negen daarop volgende snelste brandweerkorpsen. "Het weggedeelte waar de betreffende woning aan ligt was gekoppeld aan een andere naastliggende kaartvak. Voor dit kaartvak is de volgorde van uitrukkende eenheden anders, met als gevolg dat brandweereenheden uit Zwolle gealarmeerd zijn in plaats van het korps Hattemerbroek."

Ondanks de fout laat de gemeente Oldebroek weten dat er opnieuw gekeken is naar de afspraken en dat voor dit buitengebied het probleem in de toekomst niet opnieuw zal mogen optreden. Wel laat het college weten dat de materie zo complex is dat er geen garantie kan worden gegeven dat er in de rest van de grensgebieden van beide regio's geen fouten meer kunnen worden gemaakt.

Voor branden in het buitengebied van de gemeente Kampen wordt er al met extra mankracht en materieel uitgerukt, aldus het college. De uitruk van brandweer Kampen en IJsselmuiden bij de brand was in tegenstelling tot de inzet van Zwolle wél goed en volgens de afspraken. De tankwagen en slangenwagen van Kampen en IJsselmuiden werden bij de brand ingezet. Het is overigens maar de vraag of het inzetten van Hattemerbroek als eerste korps wel tot een kleinere brand had geleid, mede omdat de brand direct in het beginstadium hevig was.

Foto / illustratie De gehele brief van het college van gemeente Oldebroek is op Oldebroek.net te lezen.



Reageren

Naam:
Email adres:
Jouw bericht:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd door de redactie. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden door de redactie worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties. Nicknames of anonieme reacties worden niet geplaatst. De redactie van 112Kampen deelt de meningen van de bezoekers met nadruk niet, tenzij anders aangegeven. De redactie kan niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk worden gesteld voor de door de bezoekers geplaatste reacties op deze website.

Ook een foto bij jouw reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com.

Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag. Antwoord is eerste drie nummers van de naam van deze website.
 
Verstuur reactie