3.4°C - Z 1 bft

Voorpagina Nieuws Foto Video Alarmeringen Informatie

Zeer grote brand verwoest schoenenwinkel Oudestraat

Zeer grote brand verwoest schoenenwinkel Oudestraat
Dinsdag 06 december 2011
Tijd: 19:12

Auteur: Stefan
0 reacties    15695x

KAMPEN - Bij de schoenenzaak Ziengs aan de Oudestraat in de binnenstad van Kampen is dinsdagavond een grote brand uitgebroken. De brand ontstond rond vijf over zeven in de avond. De brandweer van Kampen en IJsselmuiden rukten als eerste uit om de brand te lijf te gaan. Al vrij snel bleek dat de brand in de schoenenwinkel woedde. Dit pand kent een voorkant aan de Oudestraat en een achterkant aan de Hofstraat.

De brand zorgde na ongeveer een half uur voor flinke rookontwikkeling in de binnenstad. Omstreeks kwart over acht - ruim een uur na de eerste melding - sloegen de vlammen voor het eerst metershoog het pand uit. Gevreesd werd dat andere aangrenzende panden - zoals de Theologische Bibliotheek - ook ten prooi zouden vallen aan de brand.

De hulpdiensten hebben dinsdagavond een enorm bestand aan voertuigen laten uitrukken om de brand te bestrijden. Naast de blusvoertuigen van de brandweer van Kampen en IJsselmuiden werd er versterking gevraagd van korpsen uit Zwolle, Genemuiden, Hattemerbroek, Hattem, Elburg, Deventer, Ens, Heerde, Oldebroek, Heino, Ommen, Dalfsen, Raalte en vele andere officieren.

De binnenstad van Kampen werd door de politie voor het grootste gedeelte afgesloten. Onder andere de IJsselkade, Oudestraat, Hofstraat en de wegen rondom de Bovenkerk waren afgezet. Boven het centrum van Kampen heeft enkele uren een politiehelikopter gehangen die met behulp van een warmtebeeldcamera de brandhaard probeerde op te sporen. De brandweer op de grond stond in rechtstreeks contact met het personeel in de helikopter.

Bewoners van woningen in de buurt van de brand werden door de gemeente opgevangen in het gebouw van de Theologische Universiteit. De bewoners van de woningen die mogelijk schade hebben opgelopen door de brand moesten elders de nacht doorbrengen. De brandweer heeft laten weten dat na onderzoek is gebleken dat er geen asbest is vrijgekomen bij de brand. Wel moesten omwonenden ramen en deuren gesloten houden vanwege de dichte rookontwikkeling.

De burgemeester liet weten dat er geen gewonden zijn gevallen bij de brand. De brandweer kon tegen een uur of half een de brand onder controle krijgen. De Theologische Bibliotheek kon volgens de politie grotendeels bespaard blijven. Wel zijn er twee panden - waaronder de Ziengs - die volledig of gedeeltelijk verloren kunnen worden verklaard.

Opmerkelijke feiten
Op 13 mei j.l. is er ook al een uitslaande brand geweest bij het zelfde pand aan de Oudestraat. Toen stond de zolderverdieping in de brand. De schoenenwinkel liep toen flinke waterschade op. Foto's van de brand van toen zijn te vinden via deze link.

Een ander opmerkelijke feit was dat ten tijde van de brand de Stadsbrug geopend werd om een schip door te laten terwijl een politievoertuig, een ambulance en een brandweerwagen uit Zwolle meerdere minuten moesten wachten alvorens zij met spoed verder konden rijden naar de brand. Bij de brand vorig jaar bij de Buitenwacht heeft de brandweer ook enkele minuten moeten wachten omdat de Stadsbrug geopend werd. Het is onbekend of er sprake is van miscommunicatie en of hier onderzoek naar wordt gedaan.

Foto / illustratie Enkele video's zijn te bekijken op de video pagina.

Foto / illustratie De informatie op deze site proberen wij woensdag overdag zoveel mogelijk bij te werken. Blijf ons volgen voor updates via deze website en ons Twitter account @112Kampen. Zolang er geen nieuw ernstig nieuws is, dan volgt de eerst volgende update rond 09.30-10.00u.



Reageren

Naam:
Email adres:
Jouw bericht:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd door de redactie. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden door de redactie worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties. Nicknames of anonieme reacties worden niet geplaatst. De redactie van 112Kampen deelt de meningen van de bezoekers met nadruk niet, tenzij anders aangegeven. De redactie kan niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk worden gesteld voor de door de bezoekers geplaatste reacties op deze website.

Ook een foto bij jouw reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com.

Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag. Antwoord is eerste drie nummers van de naam van deze website.
 
Verstuur reactie